Sunday, February 24, 2013

We just could not stay indoor during weekend!

ahahah.. memang kelakar. this weekend tak balik mana2 kampung (fyi, we NEVER stay at our home during weekend... hehe). well, only on Saturday sebab ade hal di seremban. and my parents got two "anak angkat" for the weekend. so malas nak memenuhkan rumah, kiteorang balik jugak setia alam hari sabtu tu.. and we are still on "berjimat" phase coz we are going somewhere in March, that we did not go anywhere on Sunday. So, what did we do? MAKAN..MAKAN and MAKAN. hehhehehe


For breakfast. early morning after subuh. lapar nye. masak nasik goreng, goreng ayam and goreng kopok lekor. air teh o lemon panas.

Dalam kul 10 mcm tu, teringin something sweet. quickly googled for "Resepi Kek Coklat Moist bakar". tapi tak jumpe resepi yang best. last week ade buat skali kek ni, tapi terhangus. hehehe.. tak reti betul nak adjust oven kat umah nih.. sbb cepat sgt panas. so, kene ingat kalau nak bakar ape2 kene guna suhu yang rendah sket... anyway, try2 gak to remember the last recipe. so here it is:

1 cup of flour
3/4 refine sugar ( I always like to use brown sugar)
3/4 cocoa powder
1/2 cup cooking oil or melted butter ( the original recipe use cooking oil, tapi saya lebih suka melted butter. lagi berlemak.. hehehe)
1/2 cup fresh milk (kadang2 guna je fm fatih.. hehe)\
1/2 cup air panas
1tsp baking powder
1tsp natrium bikarbonat
1 tsp garam
1 biji telur ( untuk kali ni terguna 2 biji. so ade bau telur sikit. maklumla tak pakai vanila esen. so rase nye kalau satu biji pun dah ok dah)

Cara2

1. Panaskan oven. slalu orang bakar kek suhu dia dari 160-180 degree. Tapi oven aku boleh boleh pegi 140 je max. kalau tak terlalu panas.
1. Satukan tepung, cocoa powder, garam, baking powder & natrium bikarbonat ( kalau rajin ayak k).
2. Dalam bekas lain, satukan telur dan gula. mix sampai gula hancur, masukkan melted butter dan susu.
3. Satukan bancuhan tepung dan telur sekali. Last skali baru masukkan air panas.
4. Tuang dalam acuan dan bakar selama 20-30 minit. lepas 20 minit boleh cucuk dgn lidi tengok kalau clear, maknanya kek dah siap

Topping
 coklat masakan
butter
heavy cream or fresh milk

Nih cara aku la kan. malas nak double boiler bagai. guna periuk kecik untuk cairkan butter dulu.sikit je guna butter tu. api kene kecik k. kecik sgt2.. pastu masuk kkan cream/susu. last skali baru masukkan coklat. ari nih aku guna coklat chip yg berlambak dlm peti ais tu.. halfway coklat tu melted, angkat dari api tapi terus kacau. bile kek dah siap sejuk terus tuang je atas kek.. perghhhhh... tak sampai petang, kek tu dah tinggal suku je... hehehehe


Lepas buat kek, rilek jap. tengok jln2 cari makan. pastu sambung ke dapur untuk prepare lunch. very simple lunch. roasted chicken dgn pasta goreng. semua nye sbb nak menghabiskan stok2 dalam peti ais nih.. husband bising. beli je barang tapi tak guna. heheheh.

petang plak, goreng kopok lekor lagi. cousing baru balik kelantan yang bagi,.. fuh.... mmg asik makan je la dok umah... yang bestnye fatih pun nampak berselera makan sama.. Alhamdulillah.. anyway, cubalah resepi kek tu ye.. saya bega bega sendiri ikut selera.. hehehe.. oh before terlupa, kene berterima kasih dgn incik husband kerana berjaya baby sit fatih dgn jaya nya masa tgh masak. sbab kalau tak, dia akan tarik mak dia dari dapur suh dok tengok upin ipin dgn dia.. huhuhhuu... tapi Alhamdulillah semua dipermudahkan. masa breakfast, masak sebelum dia bangun. only masa buat kek dia merengek sikit. masa masak lunch dia tgh napping. hehehe ok la tuh.











Wednesday, January 30, 2013

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

tetiba rase nak apdet blog. dah sebulan kite di tahun 2013. Hampir 3 bulan setengah di dalam bulan Islam. Fuh. cepat sgt waktu berlalu. terlalu banyak yang diangankan. terlalu banyak yang di"plan" kan. Fatih semakin membesar. semakin cheeky.. sudah hampir 21 bulan dipinjamkan oleh Allah kepada kami. Masya Allah. Sungguh besar nikmat mu yang satu ini Ya Allah... sekarang dah kene berhati2 bila bercakap di depannye.. ape yg kite sebut, dia sebut. Suka panggil dia dgn nama Muhammad. "Muhammad, mari sini..." nanti dia akan jawab "Moamad nyayeei ini"... so cute.. hehehe... tapi kalau bab makan. mmg liat. adus pening kepala ummi nak bagi dia makan ape. ape yg kite makan semua dia nak. isykkk... stress tau ummi. esok ingat nak kene dah hias pinggan cantik2 nak pikat dia suh makan. asik ingat nak main jek.

2 minggu lepas (14/1/2013) Fatih kene operate kat telinga. Alhamdullillah semua nye berjalan lancar. Mmg sungguh2 ummi doa supaya dipermudahkan. Alhamdulillah sgt2. dia tak meragam sgt. Ummi paling takut dia meraung minta susu pagi2 sbb kan kene puasa the night before operate. tapi dia ceria je. after operation, dia sedar cepat. nurse panggil ummi masuk sbb fatih nangis. bagi susu takmo. bagi air, laju dia minum. haus kot. pastu dia muntah. tukar baju dia dan terus dia tidur. lama. lepas bangun tidur, terpegun ummi ngan abah tengok dia. lompat atas katil. lari2 dalam wad. haish.. sakit ke idak nih? ummi dan abah dan mcm cacing kepanasan dlm bilik wad tgk dia gitu. risau terlanggar kat telinga dia yg still berbalut tu. dia boleh buat rilek je. doktor plak lambat buat post check up. pastu dia kata kene tidur lagi satu malam. fuh, i dont think so. hehe. kiteorg balik gak malam tu. esok datang balik. doktor langsung takleh tengok telinga. meraung  mcm ape. doktor keluar je, terus aktif balik. hehehe.. sabar je la. itu la pengalaman fatih tidor hospital. kalau bleh mmg nak elak langsung kene masuk2 wad nih. semoga fatih sihat sampai besar k sayang.. Amin..


Monday, October 8, 2012

Bismillahirrahmannirrahim...


wow... its really been a while right since I write something in this blog. I miss blogging (actually I miss writing)... to pour whatever I feel uncomfortable to speak in front of human being.. but i guess due to being very careful these days.. i tend not to write.. urghh..

Anyway it's been a rollercoaster ride for us for the last one and half years... well, to be exact, everything was different since Fatih arrived in our life... I never imagined raising a child could...well could be a life changing experience. I love every second of it.. of course now and then, i had my emotional breakdown that I could easily cried during making dinner, or accidentally raised my voice coz I had enough with Fatih picking every little thing on the floor and put in his mouth,or I am sooo tired of waking up every day working at 5 am in the morning when I silently wish I had 5 more minute of sleeping time.. I am still learning to be good wife and a mother. it is not easy. period. need lots of sacrifice. patience. resilience. anger management. good decision maker. financial controller of the house. and a lot more.

I have a lot more to share but please bear with me. I need to make the coming entry consistent so to at least come to my point... hehehe.. 

Tuesday, March 22, 2011

erkssss... 60?

-60 more days!-
-push!push!push!-
-isykkk... nak kene praktis nih... ^_^-
-no c-sect please!-
-insya Allah... semoga dipermudahkan...
-can't wait to meet si kecik in person!-
-Amin Ya Rabbal Alamin....-

Thursday, March 17, 2011

Ikhtiar Mengelakkan Koyak Perineum Sewaktu Bersalin

I got this article from here :

http://mysuperkids.net/ikhtiar-mengelakkan-koyak-perineum-sewaktu-bersalin/

ok ok... aku tau semua org ckp sakit bersalin sgt2 menyakitkan sampaikan kite tak rase bile kene episiotomi. tapi sebab haritu dah nengok video minah saleh ni deliver baby, bende yg paling terpahat diminda aku nih ialah masa minah tu kene "potong"... haihhh time kene potong tu la mata aku terpaku kat skrin.. time2 lain sume aku buat2 tunduk or tengok arah lain... tapi takpela kan.. yg penting ikhtiar... yg lebihnye tawakkal je la ek... heheh

Lumrah bagi ibu bersalin normal mengalami koyakan di bahagian perineum, samada secara semulajadi atau digunting oleh bidan/gynae/jururawat (episiotomi). Episiotomi adalah praktis biasa dalam perbidanan di rantau ini. Walau bagaimanapun, terdapat bidan yang mahir mengendalikan hal ini dan dapat mengampu bahagian itu dengan baik agar tidak berlaku koyakan.

Antara langkah2 yang boleh dilakukan oleh ibu hamil bagi mengelakkan koyakan pada perineum sewaktu kelahiran (harap2 doktor/misi/houseman tak cepat2 nak gunting):

  • Mengambil supplement secukupnnya agar kulit menjadi elastik. Supplement tersebut terdiri dari:
    • Protein (boleh ambil Soy Protein)
    • Vitamin A (boleh ambil Vita-Lea)
    • Kalsium (boleh ambil Ostematrix)
    • Vitamin E (boleh ambil Vita-E Complex 400 IU)
    • Vitamin C (boleh ambil Vita-C Sustained Released 500mg)
    • Vitamin B (boleh ambil B Complex)
  • Mengambil air yang banyak agar kulit dan tisu-tisu sentiasa anjal
  • Mengamalkan senaman seperti berenang dan kegel
  • Mengurut perineum dengan minyak khas

Saya telah mendapatkan Perineal Gel dari Mothercare (terima kasih kepada seorang teman yang mencadangkan) untuk tujuan ini. Ia sesuai digunakan dari bulan ke-7 kehamilan untuk membantu bahagian perineum menjadi elastik.

perineal gel mothercare

perineal gel mothercare

perineum oil

perineum oil

Kecik saja botolnya. Harga satu botol ni RM32.00. Boleh didapati di Mother Care.

Testimonial dari rakan saya tu, katanya berkesan hingga gynae pun terkejut sebab beliau ‘stretch beautifully’. Harap2 dapatlah mengelakkan dari koyak atau digunting ya :)

Mum to be di luar sana bolehla dapatkan gel ni. Kalau tak pun, boleh gunakan minyak zaitun je terus.

Wah makin berdebar pula menunggu kelahiran ni. Dah masuk minggu ke-32. Orang lain takut saya ter-bersalin, tapi masih lagi ada plan untuk aktiviti bulan Mac, apa cerita, LOL.

Saturday, February 26, 2011

2nd trimester... energy returns!!! :)


hahha.. citer pasal TTC still in draft status lagi... panjang seyyy... hehehe... so kite citer dulu pasal 2nd trimester... sbb today dah masuk 3rd trimester dah...nnt takut lupe pasal experience masa 2nd trimester nih... huhuhu.. cepat sungguhkan masa berlalu...

orang kata 2nd trimester adalah yg paling best... aku rase gitu gakla... dah kurang muntah2... and bertenaga sket la untuk jalan2 ke shopping mall... hehehe (nih la yang paling best!!! :)). masa nih rasenye every weekend gi shopping mall survey barang baby... huwaa sgt teruja okeh... ngeeeeeeezzzzzz ... tapi aku tak beli satu hape pun... my mum wants me to shop with her bile dah 7 mths nanti.... (bagus gak dia ade coz there's a big fat chance that I'll blow up my budget kalo shopping sorang2... heh).

about selera makan plak, aku takdela teringin makan yg pelik2... I constantly think about food tapi still having hard time to decide what to cook/eat... last2 asik makan menu yg sama je... hehheheh..my eating portion still less that what I used to eat before pregnant... sgt pelik okeh! tapi takpela as long as masa check up doctor cakap my baby's development is normal, sudah cukup bersyukur... :) I think I just gained weight about 3-4 kg in 6 months... siap bile jumpe dr marsita, dia usha aku jap... nengok atas bawah... "hmm... Dr tengok u sangat ok... takde bengkak2 (adekah maksud dia bengkak2 tu "melebar"???....ngeeeeee).. Alhamdullilah"... :)

cerita pasal check up plak, kiteorg ter"skip" our 5th month check up... hehehe... so bile dah 6th month tu, mmg teruja sgt nak tengok baby... rindu nak nengok dia "berenang2"... pusing sana pusing sini... hehehe... tapi we were a bit frustrated sbb tak dapat tengok sgt muka dia... coz baby langsung takmo pandang.. .huhuhu very the pemalu okeh.. tapi tak malu plak nak tunjuk "wee wee" dia... heh.. (ohh... did I mentioned... Insya Allah the baby is a boy! :p)... masa tau gender actually masa the 17th week.. but me being me, I dont want to put high hopes, so aku mcm taklah excited sgt... but bile that 25th week, nih... masa Dr Marsita tunjuk, aku tanye dia sampai 3 kali "betul ke Dr?" .. agaknye Dr bengang ngan aku, dia siap scan and print "wee wee" baby... and bagi kat aku print out tu sambil ckp " nah.. amik... nih buktinye" ...kahkahkah.. lawak gile.. tapi sebenarnye tak kisahlah boy or girl... as long as baby healthy kan? lagipun, Allah Maha Mengetahui ape yang terbaik buat kite bile Dia kurniakan satu2 nikmat tu... so jadilah hamba yg bersyukur yeee... :) so because baby nih boy, memang takleh dok diam... Dr nak ukur size dia pun susah.... huuhuuh hopefully dapat la nengok muka dia masa next check up... Amin...

about my sleeping pattern... well... as expected, it really getting pretty hard to sleep... dengan heartburn nye, baby kicking non stop (especially btul2 masa kite start nak tido... dia pun nak manja2... hehehe... so cute!!!) , dengan kaki krem nye... fuh... it really challenging. pastu susah nak kalih sana kalih sini sbb perut dah besar sket and i'm afraid that i might hurt the baby... huhuhu... not that I'm complaining or anything, cuma kene mentally ready la dgn keadaan2 mcm nih... now, my average sleeping hours is ranging from 4 to 5 hours je.. dlm kul 12pm baru bleh tido, kul 5am da kene bangun keje... huhuuhu... tapi slalunye I will take a nap in the afternoon lepas kije dlm 1-2 hours.. so kire okla rehat tu... hehehe.. tapi kan.. I have this weird imagination whereby bile bangun2 tido je, I always imagine perut I yang bulat and besar nih tetiba vanish mcm tu je... huhuhu sedey sedey... so, i have this habit to tap my stomach to feel my baby kicking (sebelum bukak mata pun... ), then baru rase relieffff sgt2... huhuhuh... normal ke ha pikir bukan2 mcm nih? haihhhhssss....

As I didn't gain that much weight, I still can wear my regular clothes sampai 6 bulan... I just bought maternity pants la sbb off course perut dah start besar kan... pastu nasib gak kaki tak bengkak ( so I still wear my regular shoes till now... ) cuma masa kat Jb aritu je bengkak sekejap... maybe sbb byk sgt jalan n berdiri... I was quite shocked to see my feet swollen like that... btul2 mcm kaki gajah okeh... hehehehe... siap hubby bangga kaki aku lagi besar dari dia... cehhhh.... tapi after a few days, dah ok balik... I just put my feet on a few pillows masa tido... itu je kot petua nye...

rasenye itu je kot mende2 yg obvious yg bleh aku bleh ingat... but honestly, this is truly a life changing experience, you won't feel the same ever again, your body won't be the same ever again.. besar sungguh kuasamu ya Allah... Subhanallah...