Sunday, February 24, 2013

We just could not stay indoor during weekend!

ahahah.. memang kelakar. this weekend tak balik mana2 kampung (fyi, we NEVER stay at our home during weekend... hehe). well, only on Saturday sebab ade hal di seremban. and my parents got two "anak angkat" for the weekend. so malas nak memenuhkan rumah, kiteorang balik jugak setia alam hari sabtu tu.. and we are still on "berjimat" phase coz we are going somewhere in March, that we did not go anywhere on Sunday. So, what did we do? MAKAN..MAKAN and MAKAN. hehhehehe


For breakfast. early morning after subuh. lapar nye. masak nasik goreng, goreng ayam and goreng kopok lekor. air teh o lemon panas.

Dalam kul 10 mcm tu, teringin something sweet. quickly googled for "Resepi Kek Coklat Moist bakar". tapi tak jumpe resepi yang best. last week ade buat skali kek ni, tapi terhangus. hehehe.. tak reti betul nak adjust oven kat umah nih.. sbb cepat sgt panas. so, kene ingat kalau nak bakar ape2 kene guna suhu yang rendah sket... anyway, try2 gak to remember the last recipe. so here it is:

1 cup of flour
3/4 refine sugar ( I always like to use brown sugar)
3/4 cocoa powder
1/2 cup cooking oil or melted butter ( the original recipe use cooking oil, tapi saya lebih suka melted butter. lagi berlemak.. hehehe)
1/2 cup fresh milk (kadang2 guna je fm fatih.. hehe)\
1/2 cup air panas
1tsp baking powder
1tsp natrium bikarbonat
1 tsp garam
1 biji telur ( untuk kali ni terguna 2 biji. so ade bau telur sikit. maklumla tak pakai vanila esen. so rase nye kalau satu biji pun dah ok dah)

Cara2

1. Panaskan oven. slalu orang bakar kek suhu dia dari 160-180 degree. Tapi oven aku boleh boleh pegi 140 je max. kalau tak terlalu panas.
1. Satukan tepung, cocoa powder, garam, baking powder & natrium bikarbonat ( kalau rajin ayak k).
2. Dalam bekas lain, satukan telur dan gula. mix sampai gula hancur, masukkan melted butter dan susu.
3. Satukan bancuhan tepung dan telur sekali. Last skali baru masukkan air panas.
4. Tuang dalam acuan dan bakar selama 20-30 minit. lepas 20 minit boleh cucuk dgn lidi tengok kalau clear, maknanya kek dah siap

Topping
 coklat masakan
butter
heavy cream or fresh milk

Nih cara aku la kan. malas nak double boiler bagai. guna periuk kecik untuk cairkan butter dulu.sikit je guna butter tu. api kene kecik k. kecik sgt2.. pastu masuk kkan cream/susu. last skali baru masukkan coklat. ari nih aku guna coklat chip yg berlambak dlm peti ais tu.. halfway coklat tu melted, angkat dari api tapi terus kacau. bile kek dah siap sejuk terus tuang je atas kek.. perghhhhh... tak sampai petang, kek tu dah tinggal suku je... hehehehe


Lepas buat kek, rilek jap. tengok jln2 cari makan. pastu sambung ke dapur untuk prepare lunch. very simple lunch. roasted chicken dgn pasta goreng. semua nye sbb nak menghabiskan stok2 dalam peti ais nih.. husband bising. beli je barang tapi tak guna. heheheh.

petang plak, goreng kopok lekor lagi. cousing baru balik kelantan yang bagi,.. fuh.... mmg asik makan je la dok umah... yang bestnye fatih pun nampak berselera makan sama.. Alhamdulillah.. anyway, cubalah resepi kek tu ye.. saya bega bega sendiri ikut selera.. hehehe.. oh before terlupa, kene berterima kasih dgn incik husband kerana berjaya baby sit fatih dgn jaya nya masa tgh masak. sbab kalau tak, dia akan tarik mak dia dari dapur suh dok tengok upin ipin dgn dia.. huhuhhuu... tapi Alhamdulillah semua dipermudahkan. masa breakfast, masak sebelum dia bangun. only masa buat kek dia merengek sikit. masa masak lunch dia tgh napping. hehehe ok la tuh.











No comments:

Post a Comment